Farshad Kholghi

Kan du sige: Rødgrød med fløde?

 
Farshad Kholghi: Man må gerne grine ad alt det triste – nyt show over hele landet netop nu
 
Flygtning og komedie er to ord, som sjældent kombineres. Alligevel er netop de ord omdrejningspunktet for Farshad Kholghis nye show ”Kan du sige: Rødgrød med fløde?”. Han mener nemlig, at alvor er lettere at fordøje, hvis det bliver skyllet ned med et godt grin. 
 
Showet er netop nu på turné over hele landet.
 
”Kan du sige: Rødgrød med fløde?”.
Det spørgsmål var noget af det første, Farshad Kholghi mødte, da han som barn flygtede fra Iran til Danmark. Han forstod ikke, hvad det betød, men han fandt hurtigt ud af, at det var let at inkassere smil fra nye, potentielle venner, hvis han lod de kringlede ord binde knude på tungen. I dag, mere end 30 år senere, danner spørgsmålet rammen om hans nyeste show.
”Jeg besluttede mig for at lave en forestilling om min egen flygtningehistorie, fordi jeg synes, det er et virkelig aktuelt emne” fortæller han.
 
En komedie om tragedie
Aktualiteten er ikke til at komme udenom. Det er svært at åbne en avis eller tænde for en nyhedsudsendelse uden at blive mindet om de mange tusinde mennesker, som lige nu er på flugt. Historierne er ofte tunge af alvor, men på trods af de tragiske fortællinger har Farshad Kholghi valgt at forvandle sin egen historie til en komedie.
”Jeg kan godt lide modsætninger. Historien er jo ikke en komedie i sig selv, men når man kigger tilbage på en forfærdelig periode og genfortæller historierne, så kan jeg ikke lade være med at fokusere på den komiske side. Jeg elsker at blande latter med noget alvorligt”.
 
Alene på scenen
Farshad Kholghis show er fyldt med forskellige karakterer, og det ville derfor give god mening at indtage scenen med et kæmpe ensemble. Men faktisk er det modsatte tilfældet.
”Jeg spiller alle rollerne selv - uden at skifte kostume. Jeg har gjort det til en dogmeregel, så jeg spiller mig selv som barn og min mor og far og børnesoldater og mine venner og kongen af Iran – jeg spiller alle sammen, og de har dialoger med hinanden, så jeg hopper ind og ud ad de forskellige roller. Jeg knokler virkelig på scenen, og efter sådan et show har jeg tabt 5-6 kilo”, griner han.
Samme fortælleform har fungeret rigtig godt i Farshad Kholghis tidligere shows, fordi publikum kan leve sig ind i historien på en anden måde end ved en traditionel forestilling. Det er derfor muligt, at publikum får rykket lidt ved deres syn på flygtninge, når de ser hans nye show, hvor Farshad selv har komponeret musik til hele forestillingen.
”Jeg håber også, at forestillingen kan give de ny flygtninge et billede af, at det sagtens kan lade sig gøre at skabe et nyt liv, selvom man har mistet alt. Man skal ikke opgive. Rent praktisk håber jeg, at dem der arbejder med integration vil lade sig inspirere af denne lille personlige komedie. Og så håber jeg, at folk vil grine fra start til slut”.
 
Turnéliste:
 
Onsdag 16-11-2016 kl. 20.00:                  Ny Ridehus i Næstved
Søndag 27-11-2016 kl. 15.00:                  Det Musiske Hus i Frederikshavn
Fredag 02-12-2016 kl. 20.00:                   Slesvighus i Slesvig
Tirsdag 06-12-2016 kl. 19.30:                  Gimle i Roskilde
Onsdag 07-12-2016 kl. 19.30:                  Musikhuset Esbjerg
Torsdag 08-12-2016 kl. 20.00:                 Tønder Kulturhus
Fredag 09-12-2016 kl. 20.00:                   Slesvighus i Slesvig
Lørdag 17-12-2016 kl. 14.00:                   Taastrup Kulturcenter
Onsdag 11-01-2017 kl. 19.30:                  Den Gamle Biograf i Gørlev
 
Resten af 2017 TBA