Springet

Pressemateriale

SPRINGET – gribende dokumentar om en skæbnerejse gennem første halvdel af det 20. århundrede
Premiere 22. november i Grand - op til det Finske 100 års jubilæum den 6. december.
(Peter de Hemmer Gudme er nr. 2 fra venstre)
 
”Krigen forsvinder aldrig, den tager bare noget nyt tøj på og kommer ind ad en anden dør. ”
 
Hvis I ønsker at se filmen og tale med de involverede, så kontakt os så sender vi hurtigt til jer.
 
”Springet” er en poetisk og historisk film om krigens konsekvenser og krigens væsen. Om Peter de Hemmer Gudmes personlige rejse gennem første halvdel af det blodige 20-århundrede. En historie om en mand med et stort krigerhjerte, en mand der viede sit liv til at kæmpe for det han troede på, en mand der endte med selvmord.
 
Filmen er historien om den unge teologistuderende og senere journalist Peter de Hemmer Gudmes skæbnerejse gennem første halvdel af det 20. århundrede; som frivillig soldat på hvid side i Den Finske Borgerkrig 1918; som engageret krigskorrespondent i Den Finske Vinterkrig 1939/40; som frihedskæmper under den tyske besættelse af Danmark i 1940’erne og hans gådefulde selvmord i Shellhuset.       
 
”Springet” kredser om eksistentielle og modige valg. Om et handlekraftigt menneske, der indhentes af sin fortid men nægter at lade sig knække.
 
I mange år har kulturskribent og journalist Niels Olaf Gudme været på jagt efter, hvem hans far egentlig var. Faderen Peter de Hemmer Gudme var en legendarisk frihedskæmper, der begik selvmord, da Niels Olaf var bare 2 måneder gammel og Gudme skulle til andet forhør hos Gestapo i Shellhuset i november 1944. Men hele sit 47 årige liv var Peter de Hemmer Gudme en gådefuld skikkelse. ”Springet” prøver at indkredse, hvem han var denne officer og frivillige fra Den Finske Borgerkrig 1918, teolog, orientalist og forfatter i mellemkrigstiden, udenrigskorrespondent i Den Finske Vinterkrig 1939, og endelig modstandsmand i skrift og tale under den tyske besættelse af Danmark. Hvad er det gør krigen gør ved selv det stærkeste menneske?
 
Forfatter Kim Leine har skrevet filmens manuskript  om krigeren Peter de Hemmer Gudmes liv og skæbne, og omskrev siden stoffet til romanen Afgrunden, der blev udgivet 2015, Nu er filmen færdig og skuespiller Jesper Christensen lægger stemme til Kim Leines monolog. Filminstruktør er Claus Bohm har som mangeårig ven af familien taget initiativ til filmen.
 
Filmen varer 58 minutter. Producer Ulla Hjorth Nielsen. Producent FF og CB Film med støtte fra Det Danske Filminstitut og DR K, distribution DFI og Filmforsyningen.
 
Filmen har premiere i forbindelse med fejringen af 100 året for Finlands selvstændighed den 6. december 2017.
 
Interviews med Claus Bohm og Kim Leine kan arrangeres.
 
Billeder til fri afbenyttelse på www.hammerpr.dk