DR Musikariet Roma Festival

Pressetekst

For første gang nogensinde afholder DR Musikariet Roma Musik festival på den internationale Roma-dag søndag den 8. april 2018. Et inferno af
rytmisk musik i verdensklasse, hvor hele familien får mulighed for at opleve Romamusikkens mangfoldighed.
 
 
Når DR Musikariet åbner dørene til Roma Musik festival bliver det et festfyrværkeri af koncerter, dans, talks, workshops og udstillinger. På scenen kan man møde verdensnavnene Nicholas Verbitsky Group fra Rusland, George Mihalache Orchestra, Danmark/Rumænien og Aarhus Jazz Orchestra med Perico Sambeat. Udover musikken vil festivalen byde på en række aktiviteter og en udstilling med den danske fotograf Joakim Eskildsen.
 
En inspirerende interkulturel rejse, hvor Koncerthusets foyer i anledningen er omdannet til et Romaunivers med udstilling af smykker og dragter, fotoudstilling, masser af musik og visning af den prisbelønnede franske dokumentar ”Latcho Drom – sigøjnernes rejse”.
Med sin nye serie går DR Musikariet på opdagelse i de store musikkulturer verden over. Der lægges ud med romaernes farverige og medrivende musikalske verden, der gennem flere århundreder har sat et stærkt præg på Europas musik.
 
Festivalens konferencier er Hans Caldaras, der i 50 år har arbejdet med romaernes kultur, og som i 2016 fik den svenske Taikon-pris for sin kamp mod rasisme, antiziganisme og sociale uligheder. http://www.caldaras.com/biografi/
 
Det er umuligt at skrive eller fortælle musikkens historie uden at komme ind på Romakulturens indflydelse. Og det er umuligt at skrive Romaernes historie uden at komme ind på musikkens betydning. Musik der fryder sindet, varmer hjertet, dulmer sorgen og driver selv de lamme til dans. Sådan beskrev man allerede i 1700-tallets Centraleuropa den såkaldte ”zigeunermusik”.
 
Program søndag den 8. april 2018:
 
Kl. 11.00                           Åbning af festivalen og adgang til Koncerthusets foyer med smykker, dragter, fotoudstilling, filmvisning mv.
 
Kl. 12.00 – 13.00            Koncert i Studie 1 med guitaristen Nicholas Verbitsky Group (Rusland), som leverer forrygende romashow med fabelagtig musik og et imponerende danseshow i verdensklasse.
 
Kl. 13.00-14.00               Danseworkshop i Studie 1 med Lilliane Petri, hvor hele familien får mulighed for at mærke musikken helt ind i kroppen og samtidige stifte bekendtskab med romakulturen mangfoldighed indenfor dans.
 
Kl. 13.00-14.00               Når kultur bygger bro –  Debat i studie 4 arrangeret af Kulturmødet Mors.
Romaerne udgør Europas største etniske minoritet og kæmper i mange lande mod stor fattigdom og diskrimination. I Danmark har historier om kriminalitet og tiggeri fyldt mediernes dækning af romakulturen. Historier der forstærker fordomme mod en gruppe, som de fleste i virkeligheden ved meget lidt om. I panelet deltager Hans Calderas, Camilla Ida Ravnbøl og Henrik Goldschmidt.
 
Kl. 14.00-15.00               Koncert i Studie 1 med George Mihalache Orchestra (Rumænien) der med sit 8-mands orkester og cimbalom får taget til at lette i Studie 1
 
Kl. 16.00                           Koncert i Studie 2 med Aarhus Jazz Orchestra og Perico Sambeat (kræver separat billet )
 
Billetpris til festivalen: kr. 65,- for voksne. Børn under 15 år gratis.
Pris koncert med Aarhus Jazz Orchestra og Perico Sambeat samt adgang til hele festivalen kr. 195,-.
 
Roma Musik festival afholdes i anledningen af den internationale Romadag den 8. april, hvor verdens befolkning opfordres til at fejre romaernes kultur og skabe opmærksomhed om romaernes vilkår overalt i verden. Initiativet støttes af Europarådet og The Holocaust Memorial Trust og anbefales af så forskellige profiler som Paven, Dalai Lama og Hillary Clinton.
 
For yderligere oplysninger eller en snak med de involverede kontakt venligst undertegnede. Billeder til fri
afbenyttelse på www.hammerpr.dk
 
Billetter på https://drkoncerthuset.dk/event/verdensmusikariet-roma-musikfestival/
 
 
OM KUNSTNERNE:
 
Nicholas Verbitsky Group består af 7 medlemmer og blev dannet i 2010 blandt gamle venner og kollegaer. De har optrådt til et utal af festivaler og koncerter både i Rusland og resten af verden. Orkestrets musik reflekterer et mix af Latinamerikanske rytmer, danse og traditionelle roma musik. Det er et ungt og funklende ensemble, som man har kunnet opleve bl.a. på den norkse Yagori festival, Khamoro festivalen i Prag.  Ensemblet ser frem til at optræde med et traditionelt, men nysammensat, sigøjner program fuld af sang, dans og musikalske folklore historier – Velkommen!
 
George Mihalache er født i Bukarest/Rumænien i 1971. Han har vokset op i en musikfamilie med dybe rødder i sigøjnermusiktradition. Mihalache-familiens virke som professionelle spillemænd (Lautari) går flere hundred år tilbage. George er den 6 generation.
Georges musikalske uddannelse begyndte allerede i 6-7 års-alderen hos hans farfar, hvor sigøjnermusik og rumænsk folkemusik indlærtes efter gehør. I en alder af 15 havde han samarbejdet med adskillige velrenommerede og eftertragtede musikere og de fleste større ensembler i Bukarest, samt turneret i flere europæiske lande
Det musikalske repertoire er vidtfavnende og alsidigt, fra de rumænske sigøjnermusikeres traditionelle over evergreen-standards til de klassiske musikperler. Siden 1994 han har boet i København og har samarbejdet med mange musikere inden for world music, jazz og klassisk musik.
 
AARHUS JAZZ ORCHESTRA OG PERICO SAMBEAT:
Flamenco er et strålende eksempel på den fascinerende romakultur og repræsenterer på bedste vis det frugtbare musikalske mode mellem europæisk og arabisk/islamisk kultur. Perico Sambeat har spillet sammen med de største jazzikoner og med Aarhus Jazz Orchestra skabes en enestående bandsound. Orkestret har ved mange lejligheder høstet stor anerkendelse.
 
Line up:?Aarhus Jazz Orchestra?Perico Sambeat (musical director & soloist)?Karen Lugo (dance)?Tomás Gonzales (vocal)?Jose Dominguez (percussion)?Juan Carlos Gomez (guitar)
 
Altsaxofonisten, komponisten og arrangøren Perico Sambeat betragtes som en af de største spanske jazzmusikere. Han har opnået enorm prestige for hans ekstraordinære karriere både i og uden for Spanien. Med over tyve albums som leder og medvirkende på mere end hundrede udgivelser, kan man fremhæve hans arbejde med ikoner som Brad Mehldau, Kurt Rosenwinkel, Tete Montoliu, Michael Brecker, Pat Metheny og mange flere.
?Aarhus Jazz Orchestra (tidl. Klüvers Big Band) er et professionelt dansk bigband grundlagt i 1977 af den legendariske Jens Klüver. Gennem årene har orkestret spillet med en lang række internationale solister som såsom Kurt Elling, John Scofield, David Sanborn, Jamie Cullum, Dee Dee Bridgewater m.fl. Orkestret spiller mere end 80 koncerter årligt i både ind- og udland og laver en lang række projekter, der spænder imponerende vidt rent kunstnerisk. Bandet har ved mange lejligheder høstet stor anerkendelse med flere DMA-priser og -nomineringer samt fornem omtale i både danske og udenlandske medier til følge. Orkestret tæller nogle af de bedste danske jazzmusikere og solister på højeste kunstneriske niveau, og sammen formår de at skabe en enestående bandsound og en udadvendt musikalsk energi, der har bragt orkestret til de kunstneriske højder, hvor det befinder sig i dag.?
 
OM DR MUSIKARIET
 
DR Musikariet er DR Koncerthusets børne- og ungeenhed, som årligt arrangerer op mod 100 koncerter, events, festivaler mm. i og udenfor DR Koncerthuset med tilsammen op mod 75.000 besøgende om året.
 
DR Musikariet dækker alle genrer og målgrupper og forsøger at give musikken og den musikalske oplevelse en ekstra dimension i form af de historier, der knytter sig til musikken. DR Musikariet lægger vægt på både at præsentere den danske musik og samtidig invitere verden indenfor, pirre nysgerrigheden og udvide de unges musikalske, geografiske og kulturelle horisont.
 
DR Musikariet er en del af DRs Public Service forpligtelse i henhold til medieaftalen og DRs Public Service kontrakt. DR Musikariet modtager et grundbeløb på 1,5 mio. kr. til drift og udvikling, mens hovedparten af selve aktiviteterne finansieres gennem fonde, samarbejdspartnere mv., suppleret med billetindtægter.
 
DR Musikariets større festivaler og events (Orkesterfestivalen, julekoncerterne, Halloween  etc.) er så vidt muligt gratis mens der, når det er nødvendigt for at finansiere kunstnerne, tages entrébetaling for enkeltstående koncerter. Da DR Musikariet henvender sig til skoleklasser vælges ofte musik, der lægger op til et tværfagligt undervisningsforløb, der lever op til folkeskolelovens krav om synlige læringsmål. Således har DR Musikariet arrangeret temaevents om Rusland og russisk musik, den klassiske musiks epoker, Eid, ”politisk musik” (tilfældet Mali), gru og uhygge (Halloween) og Danmarkshistorien (med Sigurd Barrett). I efteråret 2017 arrangerede DR Musikariet koncerter i anledning af 500-året for reformationen. Og i 2018 gælder det bl.a. musik fra Grønland samt romamusik.
 
DR Koncerthuset ønsker en positiv, festlig tilgang til arrangementet og har fokus på det musikalske og kulturelle aspekt. DR Koncerthusets Roma-festival vil først og fremmest præsentere sangen og musikken og vise den originale, mangfoldige og stolte romakultur.
 
 
Støttet af Sportgoodsfonden
 
Arrangementet er muliggjort med støtte fra Sportgoodsfonden.
 
 
Sportgoodsfonden støtter humanitære formål, kulturudveksling, integration, demokrati og menneskerettigheder. De gode evner – og uddannelsen, som gør, at de kommer til deres ret. De gode intentioner, som bliver til noget i virkeligheden – og forandrer den til det bedre. Sport, ungdomsarbejde og kultur – fra “Spiderhouse” på Indre Nørrebro og til porcelæn i Kina og Røde Kors. 
Det er en mærkesag at befordre den kulturelle mangfoldighed og nedbryde grænser – i samfundet og på verdenskortet. Fondens midler går til projekter og personer, som på den ene eller anden måde gør sig gældende i Fondens ånd – lokalt, historisk, kunstnerisk. Sportgoodsfonden er drevet af en drøm om det menneskelige fællesskab, og at enhver får en chance for at gøre sit bedste.